The Biggest & Best Portal to the Professional Property, Workplace and Built Environment Community

Sunday, 19 May

The Firm - Area Delivers Office Thriller

Law firm Mills & Reeve have seen their offices reworked.

Workplace design and fit-out specialists, Area, has completed a 30-week refurbishment of the Colmore Row, Birmingham offices for Mills & Reeve, one of the UK’s top law firms.

With six floors in constant operation and located in a prime area of Birmingham’s business district, access was tight, timescales tighter and work had to be undertaken without disruption to the day-to-day running of the firm.

The design concept reflects the Mills & Reeve brand but is tailored to the Birmingham location, embracing the history of the area and the architectural features of the building.

 

Phasing

The project demanded a planned phasing of the refurbishment, moving and decanting Mills & Reeve teams from one floor to another across the four ‘working’ floors making use of the ground floor, basement and top floor.

 

Flexible space

The objective for the scheme was to improve the client experience and create a better working environment for all the end users by way of flexible spaces allowing people to get together to collaborate and socialise.

The basement area was re-engineered to capitalise on the space and now includes a café, changing facilities, showers, lockers and secure bicycle parking as well as break out areas to encourage an agile approach to working.

The top floor has been designed so that the conservatory roof space is geared to entertaining and relaxing social event space for staff and guests. Downstairs in the reception area are hotel class facilities for clients with top rated meeting spaces – all geared to maximise the end-user experience.

 

Challenge

Area won the work following a competitive process, having challenged the client team about the brief and illustrating design driven solutions.

Calvin Williams, MD for Area, said: “The Mills & Reeve project has been about improving the user experience, whether those using the workplace are clients, guests or employees. The investment in the basement facilities reflects Mills & Reeves commitment to their own team and wellbeing – particularly through active travel to work. But the overall feel of the space across the six floors is one that’s welcoming and that complements the surrounding area and connects with the Birmingham community.”

Pictures: Law firm Mills & Reeve have seen their offices reworked.

 

Article written by Brian Shillibeer

Share



Related Articles

Sit-stand - Work Yourself Healthy

Businesses are becoming increasingly aware of the importance of employee health and wellbeing, writes AJ Products' David English. There is little doubt future...

 Read Full Article
Trending Now And For The Rest Of The Decade

Lloyd Coldrick highlights the Top 10 workplace design trends for offices that we've seen in 2019 - and what's on the way until we hit the roaring twenties. The...

 Read Full Article
Strict Data Diet Required To Banish Holiday Blues

Lots of people have only just returned to work in the week commencing January 7. Many will be planning dry-Januarys and diets - but how many could do with cutting down on...

 Read Full Article
The Evolving Workplace - Demand for Purposeful Design

The workplace is evolving as a focus on employee wellbeing takes hold nationwide, writes Elisabete  Wells. As a result, concerns about ergonomics are high on...

 Read Full Article
Coffee And Casual Beats Wacky

As the corporate world spend millions competing with weird and wacky office designs, new research reveals that Brits actually want a flat white or cappuccino as...

 Read Full Article
Hot-Desking - What Does It Mean For Facilities Managers?

Corporate Office FM specialist, Anabas has published its second in a series of white papers, exploring the evolution of agile working, entitled, ‘Hot-Desking; what...

 Read Full Article
Jack In The Blocks As Shopfronts Go In Office Devlopment

An office refurbishment for a shared workspace block saw an aluminium shopfront system employed from Jack Aluminium. The building, in Ecclestone Square, near Victoria...

 Read Full Article
Contractors Invited To Meet Campus Bidders

Construction companies, contractors and suppliers interested in working on Cardiff University’s £300 million Innovation Campus are being invited to...

 Read Full Article
Builder Shortage Could Hit Current Projects

  A lack of focus on recruitment could force building firms out of business says one recruitment consultant, raising fears that projects, fit-outs and refurbs...

 Read Full Article
Hot Source

  Saracen Interiors has completed an office fit-out in Edgware for Japanese sauce company, Nihon Shokken. The £65,000 fit out covered 4,000 square foot of...

 Read Full Article