The Leading News & Information Service For The Facilities, Workplace & Built Environment Community

Reservoir Dogged

20 May 2016 | Updated 01 January 1970
 

GM Moore & Associates (design, planning and historic consultants) have received planning consent for the conversion of a disused reservoir in Maresfield, Sussex to a bespoke five bedroom dwelling for private clients.

The design is overtly post-modern and seeks to provide a clear statement that the property has industrial roots but takes advantage of today’s broad palette of materials.

The roof form is a geometric interpretation of the low rolling hills associated with the lower Sussex Weald. The roofs will be formed from standing seam profiled zinc and glass.

The walls combine Viroc, a compressed mixture of pinewood and cement, which provides visual interest to the wall cladding. Window and door frames will be dark grey aluminium. Glazing will be triple glazed argon filled low E units.

Internally, partitions will combine conventional plasterboard with natural timber, stone and ceramics. ‘ECT’ stretch ceilings and wall partitions will also be incorporated.

Floor treatments will include timber, stone and ceramics.

The dwelling will incorporate sustainable systems such as ground source heat pump, mechanical heat recovery and ventilation system, wet underfloor heating, rainwater harvesting and high levels of insulation and 100% LED lighting. All systems will be environmentally monitored.

The lower floor will utilise the existing 60cm thick reinforced concrete walls will be retained. The floor above will be formed of 150 mm x 47 mm stud framed walls.

The Local Planning Authority, Wealden District Council, supported the proposal. Support, however, was not forthcoming from the Local Parish Council who voted 3-2 against the application. One Parish Councillor, Mr Ken Ogden, declaring that he was not going to ruin his historic village of Maresfield with proposals such as this. The design had no place in the village; only bricks and clay tiles were appropriate.

Local District Councillor, Mr Michael Lunn, concurred with the planning officer’s view and permitted planning consent to be issued under delegated authority.

Picture: It's a big family home

 

Article written by Robin Snow | Published 20 May 2016

Share



Related Articles

Courthouse Called to Order

The Old Sessions House in Clerkenwell, London, a grand, former courthouse that once had a reputation for dishing out some the harshest sentences in the city, has...

 Read Full Article
A Piece of History Re-opens

The Piece Hall in Halifax, one of the most iconic heritage buildings in Britain, has re-opened its gates following a multi-million-pound transformation. The monumental...

 Read Full Article
Aero - Feel the Bubbles Melt

Hermes Investment Management has received planning consent for a major refurbishment of the Ascent Buildings in the Farnborough Aerospace Centre. The proposal is an...

 Read Full Article
One in the Eye for Moorfields Development

Land Securities has been quick to issue a statement regarding its 21 Moorfields, London EC2 development with press speculation suggesting Deutsche Bank has made a huge...

 Read Full Article
Going Underground Pays Dividends

Swedish designer ÅF has provided the technical installations in a super-sized underground parking garage which has won a prestigious Stockholm building industry...

 Read Full Article
Alpha, Charlie, Bravo - The Willmott Dixon File

Rick Willmott, Group Chief Executive at Willmott Dixon, has called on the construction sector to secure the future of generations to come by taking more action now to...

 Read Full Article
Builder Shortage Could Hit Current Projects

  A lack of focus on recruitment could force building firms out of business says one recruitment consultant, raising fears that projects, fit-outs and refurbs...

 Read Full Article
Stirling Effort - Now for the Prize

The shortlist for the 2017 RIBA Stirling Prize for the UK’s best new building was announced on Thursday July 20. The six shortlisted buildings will now go...

 Read Full Article
Windows On The World?

Microsoft’s new German headquarters incorporates enormous panels to resemble gigantic windows opening onto the surrounding landscape, says Andreas Frisch. Opened...

 Read Full Article
It's Been A Hard Day's Night

SPIE UK has completed a contract to refurbish the 6th floor office space at BT Lancaster House in Liverpool. Working as Principal Contractor, the refurbishment scheme,...

 Read Full Article